sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kuulonsuojaus festareilla

Jos blogia on seurannut pidempään, huomaa et tänään kirjottelen hieman aiheen vierestä. Kuitenkin jopa normaalia tärkeämmästä asiasta. Kuulon suojauksesta.

Mulla meni vuosia, et tajusin alkaa käyttämään korvatulppia keikoilla. Keikalla meteli ei koskaan häirinnyt, mutta kotiin päästessä korvat soi niin, ettei saanut nukutuksi. Siinäkin vaiheessa, kun tajusin, että tätä kuuloa vois alkaa suojata, en koskaan muistanut ottaa korvatulppia mukaan. Veikkaisin, et pelkästään Nelivitosen tiskiltä oon ostanu 20 paria korvatulppia ja siihen vielä päälle festarien ja isompien keikkojen tulpat. Vois kuvitella, että niitä löytyis jo joka käsilaukusta, mut ei niitä siltikään löydy.

Työpaikkamme hieroja Arttu opetteli jokin aika sitten uuden aluevaltauksen ja alkoi tehdä korvaan muotoiltuja kuulosuojaimia ja kuulokkeita. Hän kertoi, että on mahdollista saada kuulosuojaimet, joilla kuulet kyllä kaverisi juttelun vieressäsi, mutta filtteri blokkaa kovimmat ja haitallisimmat äänet keikoilla. Pakkohan nää oli hankkia testiin.

Tekovaihe alkoi sillä, että Arttu tarkasti korvat. Luonnollisesti niiden piti olla puhtaat tulpan tekoa varten. Lisäksi tarkistettiin korvakäytävän muotoa ja tärykalvon sijaintia. Korvaan laitettiin vielä pieni suoja aika syvälle, jotta muotoilumassa pääsisi liian pitkälle.


Muotti valmistettiin sekoittamalla kahta massaa keskenään ja pursottamalla massa ruiskulla korvan sisälle ja korvanlehden sisäosiin. Toimenpide ei sattunut, mutta ehkä hieman epäimiellyttävä tunne kun koko korvakäytävä täytetään muovailuvahamaisella massalla. Massan annettiin vaikuttaa ja kovettua korvakäytävään hetki ja lopuksi otettiin irti ja postitettiin valmistajalle.







Valmiit kuulosuojaimet saapuivat kahdessa viikossa. Värivalikoimaa kuulosuojaimiin löytyi hyvin, mutta oma valinta oli tottakai pinkki. 


Kuulosuojaimia pystyy oman korvan malliin teettämään myös muuhun kuin festarikäyttöön. On unitulppia, uimatulppia, moottoripyöräilyyn, metsästykseen ja ampumalajeihin. Lisäksi muotoiltuun kuulosuojaimeen voi myös saada kuulokkeet, joilla kuunnella musiikkia omista laitteista. Voiko joku sanoa löytäneensä standardimalleista istuvat kuulokkeet?

Miten kuulosuojaimet sitten toimi?

Pääsin testaamaan kuulosuojaimia jo Provinssissa ja Eminemin keikalla Tukholmassa. Perus kuulosuojaimiin löytyy viisi eri vahvuista filtteriä: 10dB, 15dB, 25dB, 30dB ja 35dB. Mun kuulosuojaimiin laitettiin 15dB filtteri, joka valmistajan mukaan riittää hyvin ulkoilmakeikoille. Provinssissa riittikin. Vain muutaman kerran oma sijoittuminen oli sen verran kaiuttimen kohdalla, että myös kovimmat äänet pääsivät hieman läpi.

Eminemin keikalla tila teki kuulonsuojauksesta haastavamman. Suuri jalkapalloareena, jossa kattokin oli suljettu, pitää äänen selkeästi paremmin sisällään verrattuna Törnävänsaaren tuuliseen kenttään. Tässä tapauksessa tuntui, ettei kuulonsuojaus ollut riittävä.

Onneksi tähänkin löytyy ratkaisu. Kuulosuojaimiin on mahdollista hankkia lisäfilttereitä, jotka ovat täysin itse vaihdettavissa. Omalle hankintalistalle päätyikin nyt parit lisäfiltterit eri keikkapaikkojen varalle sekä ne nappikuulokkeet (sen verran miellyttävämmät nuo on korvassa kuin mitkään muut kuulokkeet).

Kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit kuulosuojaimista, Oulussa tällaiset voit hankkia Hyvän Olon Keskus Goalasista. Jos tiedät millaiset kuulonsuojaimet tarvit, voit varata ajan suoraan Artulta numerosta 045-1333359.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, en ole itse kuullut noista korvaan muotoilluista kuulosuojaimista. Tosi kiinnostavaa, mitä kaikkea nykyisin on saatavilla. Kaverini joutuu suojautumaan räjähdysvaaran takia töissä ja aina he räjähdyssuojausasiakirjan joutuvat laatimaan.

    VastaaPoista