sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Eurosonic Noorderslag 2016. Day 1!

Ennen kuin kerron koko reissusta on pakko kiittää matkaseuralaistani Niinaa. En taatusti ole helppo festariseuralainen, koska kun innostun jostain, innostun liikaa ja silloin nämä PAKKO NÄHDÄ-artistit on oikeesti pakko nähdä. Niinan avoimella suhtautumisella musiikkiin, mun kans kyllä pärjää. Oli Niinakin kuunnellut ennalta Eurosonicin Spotify-listaa, mutta antoi mun aikatauluttaa festarit ja ilmeisesti onnistui myös löytämään jopa uusia suosikkeja. Kiitos Niina <3

Reissuun lähdettiin tällä kertaa hyvissä ajoin jo tiistaina, sillä ensimmäinen yöpyminen oli varattu Amsterdamista. Pientä jännitystä reissuun aiheutti se, että Finnair oli ylibuukannut Oulu-Helsinki koneensa, eikä Niina saanut tehtyä check inniä vaan joutui stand by-listalle odottelemaan, josko joku jättäis tulematta koneeseen. Asiaan ei vaikuttanut mitenkään se, että jatkolento Helsingistä oli myös Finnairin lento ja lähtisi vain reilu tunnin päästä Oulun koneen saapumisesta. Loppujen lopuksi koneessa oli kuitenkin sen verran tilaa, että Niinakin pääsi reissuun samaan aikaan.

Amsterdamista olin löytänyt Trivagon kautta niin uniikin hotellin, että se ansaitsee maininnan myös tässä blogissa, vaikkei tällä blogilla mitään tekemistä tällaisten asioiden kanssa. Hotel Not Hotel oli ihan mieletön paikka. Vaikka huoneemme oli ihan törkeän siisti raitiovaunun vaunu keskellä hotellin aulaa, ei huoneessa tehnyt mieli oleskella vaan kuljeskella pitkin aulaa, baaria ja käytäviä ihastelemassa paikan yksityiskohtia. Jos ikinä matkustat Amsterdamiin ja haluat hotellin joka tekee kaiken tyylikkäästi, mutta eri tavalla kuin muut on Hotel Not Hotel sun paikka!

Alla kuvat muutamasta erilaisesta hotellihuoneesta, respasta, baarijakkaroista ja aamupalalta.

Amsterdam Tram Cart
Secret Bookcase
Crisis Free Zone
Kun päästiin Groningeniin, ensimmäinen festaripäivä alkoi rannekkeenvaihtopisteen etsimisellä. Ikävä kyllä Google Maps ei ollut aivan samaa mieltä paikan sijainnista, mutta onneksi Hollannissa englannin kielen taito on sen verran hyvää, että paikka löytyi kysymällä. Rannekkeenvaihtopisteeltä löytyi myös latauspaikka, jossa rannekkeessa olleeseen siruun sai ladattua rahaa omalta pankkikortilta ja näin ostokset festarialueella hoituisivat nopeammin ja helmpommin. Milloin tämä nähdään Suomessa? Ping! Provinssi, Ilosaari, Ruisrock, Flow, Qstock ja mitä teitä nyt on? ;)

Ensimmäistä keikkaa päästiin seuraamaan heti rannekkeenvaihtopisteen läheisyydessä kun Jack Daniel's Barn:ksi nimetyssä ladossa soitti The Blind Roofers. Hieman country-vivahteista paikallista bändiä seurattiin muutaman biisin ajan, kunnes piti lähteä etsimään Air bnb:n kautta buukattu majoitus. Alkuperäinen majoitus piti olla ihan ydinkeskustassa, kanavassa oleva asuntolaiva, mutta edellisen viikon pakkaset olivat jäädyttäneet putket ja majoitus perui vain 8 päivää ennen reissua. Onneksemme taisimme buukata koko kaupungin viimeisen Air bnb huoneiston.

Ainoa kuva The Blind Roofersista.
Kämppä löytyi alle 2km keskustasta, joten ei meille huonosti käynyt. Damin aamuisen vesisateen jäljiltä oltiin kyllä sen verran jäässä, että ois toki helpottanut jos heti ensimmäisenä päivänä ois oppinut käyttämään kämpän lämmitystä, mut tokihan se 17,5 astetta sisällä riittää mainiosti. Laukuista ainoat kuivat vaatteet niskaan, loput kuivumaan ja sit keikoille.

Tämän vuoden suurin pettymys oli se, että yrityksistäni huolimatta (Media akkreditointi-kaavakkeen täyttö bloggaajana, kyselyt suoraan järjestäjiltä) ei päästy seuraamaan EBBA-gaalaa paikan päälle. Kyseiseen tapahtumaan kun ei lippuja myydä.

Ensimmäisen illan keikoille lähdössä tuli myös toistettua viime vuoden virhe ja lähdettyä paikalle liian myöhään. Veran jonossa seisottiin siis koko Honnen keikka. Mutta koska yksi ennakkosuosikeistani oli aloittamassa samalla klubilla myöhemmin, mentiin sisään tsekkaamaan välissä soittava Dua Lipa. 

Dua Lipa on nuori naisartisti Lontoosta, mutta omaa juuret Kosovosta. Mahtavalla tummalla ja matalalla soundilla laulavaa artistia on verrattu äänensä puolesta Lana Del Reyhin ja naisilla onkin sama tuottaja sekä manageri. Dua Lipa on valittu BBC:n Sound of 2016 listalle eikä kyllä syyttä. Tyyliltään enemmän Lordea tai Tove Lo:ta kuin Lana Del Reytä muistuttava Dua Lipa esiintyi ylisuuressa villapaidassa, kaulassaan jokin kaulapantaa muistuttava koru ja päässään tiara. Lookki näytti siltä, et lavalla ois voinut olla angstinen ysärin grunge-prinsessa, mutta popin puolelle neidon musiikki kuitenkin kallistuu. Ihan törkeän siisti soundi Dua Lipalla on ja se pääsi jopa huomattavasti paremmin oikeuksiinsa livenä, kuin vaikka Spotifystä kuunneltuna.

Koska soolona laulavat naisartistit menestyvät tällä hetkellä niin meillä kuin maailmallakin, tulemme varmasti kuulemaan Dua Lipasta vielä.
Veralle on pakko antaa pisteet keikkapaikkana. Vaikka kyseessä onkin aika räkäinen rokkiluola, se oli virallisista festaripaikoista ainut josta sai siideriä! Ei näytä hollantilaiset siiderin päälle ymmärtävän, mut onneks Somersby oli rantautunut edes Veraan!

HVOB on lyhenne sanoista Her Voice Over Boys. Electroninen pop duo Itävallasta. Kommenttini keikan jälkeen: "Sitä musaa, mitä jokaisen itseään kunnioittavan yökerho-dj:n pitäis soittaa valomerkin aikaan tänä vuonna." 

Harmittamaan jäi kyllä se, että biisi Always Like This, jota olin popittanut jo muutaman kuukauden Eurosonicin soittolistalta ei tullut koko keikalla. Kyseisestä biisistä tuli kyllä pätkiä soundcheckissä, mutta vaikka biisin remix on Spotifystä duon soitetuin, ei biisiä kuultu setissä. Tästä huolimatta HVOB veti loistavan keikan ja toivottavasti tulee saavuttamaan suosiota technopiirien tamppaajien keskuudessa. Spotifystä kuunneltaessa HVOB:stä saa ehkä rauhallisemman ja eteerisemmän kuvan kuin keikalla, mutta laulajan soundi kannattaa tsekata sieltä kyllä. 

Pisteet HVOB:lle siitä, että vaikka duo soittaakin electronista poppia, oli lavalle mukaan otettu silti rumpali. Toi siistin soundin kaiken sen koneilta soitetun musiikin ympärille kun rummut tuli livenä.
Eka festaripäivä (joka virallisesti onkin Eurosonicissa vain ennakkopäivä) jäi keikkojen osalta lyhyeksi, sen verran väsyneitä matkaajia oli liikenteessä. Kaks kovaa keikkaa ja seinäburgerin kautta asunnolle nukkumaan! 


And few comments in english if someone of my readers doesn't understand this beautiful and so easy language called Finnish.

2 great shows in Vera after being too late for Honne. Dua Lipa, young female singer from London with amazing dark voice. She was chosen for BBC's Sound of 2016-list and for a reason!

HVOB. Electric pop duo from Austria. Should be played in every nightclub just before closing time this year! Sadly my favourite song wasn't on setlist, even parts of it was heard during sound check. Singer have nice and soft sound on her voice. Points for bringing drummer on a stage!

-Tiina

1 kommentti:

  1. Tattis, näistä vinkeistä otetaan vaarin! :)

    Noita ladattavia siruja oli kyllä viime vuonna jossain, olisko ollut just Provinssi? Tai sitte Ilosaari. En tosin muista, et oliko vaan henkilökunnan, artistien ja median käyttöön vai miten, en ainakaan hyödyntänyt moista ollenkaan.

    VastaaPoista