tiistai 6. helmikuuta 2018

EBBA-gaala ja Eurosonic day 1

Uusi vuosi. Uudet postaukset.

Elikkäs viime vuotiset rästiin jääneet jääkööt nyt taakse ja lähdetään suoraan Hollantiin.

Neljäs Hollannin reissu starttas parin päivän lomailulla Amsterdamissa. Tarkoitus oli käyttää aika kaupungilla kiertelyyn ja kauppoihin, mutta koska Hollanti on lähinnä kiva kesäkaupunki, pakenin sadetta museoihin. Kiitos vinkistä Damissa asuvalle serkulleni Emmille, sillä en ollut edes tietoinen lempitaiteilijani Banksyn näyttelystä Amsterdamissa.


Itse festarit alkoivat tälläkin kertaa European Border Breakers Awardseilla, eli tuttavallisemmin EBBA-gaalalla. Kiitos festareilla työskentelevän kaverini, sain myös mahdollisuuden hakea lippua gaalaan ja myös sain sen!

EBBA-gaalaan ei siis myydä lippuja. Kaikki gaalaan pääsevät ovat joko kutsuvieraita tai kilpailuvoittajia. Viime vuonna EBBA-gaala muutti järjestettäväksi uudessa paikassa, joten myös harvoja festarivieraita on päässyt katsomaan gaalaa. Gaala televisioidaan ja on parempaa tv:tä kun paikalla on kunnolla yleisöä.

European Border Breakers Awards-stage @ Martiniplaza

European Border Breakers. Eli Euroopan rajojen rikkojat. Gaalassa palkitaan edellisenä vuonna oman maansa rajojen ulkopuolella menestyneitä artisteja 10 kappaletta ja lisäksi näistä artisteista palkitaan yleisön suosikki.

Tänä vuonna aivan kaikki voittaneet artistit eivät päässeet gaalaan paikalle, mutta suurin osa kuitenkin. Gaalan ensimmäinen palkittu oli ruotsalainen SKOTT.

SKOTT

Skottin jälkeen seuraavana palkittiin yksi omista EBBA-suosikeistani saksalainen Alice Merton. Alicen persoonallinen ääni jäi mieleen heti ensimmäisellä kerralla kun kuulin No Roots kappaleen. Suosittelen ottamaan varsinkin tämän biisin kuunteluun!

Alice Merton
 Lisää persoonallisen ja upean äänen omaavia artisteja heti seuraavana lisää. Belgialaisella Blancella löytyy Spotifystä vain yksi julkaistu kappele, mutta kyseinen City Lights on kyllä upea ja tuo Blancen äänen täydellisesti esiin. Oma suosikkini biisistä on kuitenkin vähemmän Spotifyssä streamattu akustinen versio. Gaalassa Blance esitti biisistä jopa vielä upeamman akustisen version jousikvartetin säestämänä. Sello ja viulut sopivat biisiin todella hyvin.


Blance
Neljäs gaalassa palkittu artisti oli brittiläinen Youngr. Youngrin musiikkiin en ehtinyt juurikaan tutustua ennen festareita, mutta jo gaalassa esitetty yksi biisi herätti kiinnostuksen. Miehen Out Of My System -biisistä löytyy Spotifystä useitakin versiota, mutta linkistä löydät sen soitetuimman. Lisää Youngrista myöhemmässä postauksessa, sillä kävin katsomassa myös artistin kokopitkän keikan.

Youngr
Seuraavana gaalassa palkittiin vasta 17-vuotias bulgarialainen Kristian Kostov kappaleellaan Beautiful Mess, jolla hän sijoittui toiseksi vuoden 2017 Euroviisuissa. Myös Kostovin gaalaesitys kappaleesta oli upea akustinen versio sellon ja pianon säestyksellä.

Kristian Kostov
Yksi EBBA-palkituista on todellakin rikkonut jo kotimaansa Norjan rajoja, sillä tämä nuori nainen valittiin brittiläisen BBC Musicin listaaman Sound of 2018 ykköseksi. BBC Music listaa vuosittain kuumimpia uusia nimiä musamaailmasta ja Sound of-listan ovat voittaneet 2000-luvulla mm. Years&Years, Sam Smith, Jessie J, Ellie Goulding ja Adele. Voidaan siis puhua tärkeästä listasta.

Tämän vuoden voittaja on siis norjalainen Sigrid. Enkä ihmettele hänen voittoa yhtään. En ollut tietoinen Sigridin musiikista ennen kuin aloin käymään Eurosonicin tämän vuoden soittolistaa Spotifystä läpi, mutta poimin hänen biisinsä nopeasti omille soittolistoille. Gaalassa kuultu Don't Kill My Vibe, pääsi omille soittolistoille välittömästi.


Sigrid
Omiin suosikkeihin tanskalaisista artisteista kuuluu MØ ja todella vahvat MØ-vibat ainakin itselleni tuli niin ikään tanskalaisesta Off Bloom:sta. Tanssittavaa electropoppia persoonallisella soundilla. Gaalassa kuultiin Love To Hate It, mutta omiin suosituksiin Off Bloomilta kuuluu Shut Up And Let Me Walk.

En tiedä mitä kuville tapahtui Off Bloomin kohdalla, mut hyvin blurria lopputulosta. Sen verran näkee kuitenkin, että hyvin mielenkiintoiset asuvalinnat oli bändin jäsenillä. En yleensä kommentoi artistien vaatetusta, ellei päällä oo jotain niin siistiä et haluisin vaatteen itse, mutta Off Bloomin tapauksessa vähän tekee mieli kommentoida. Bändin jätkät näytti siltä et unohtui jättää takit narikkaan ennen lavalle tuloa, kun taas vokalistilla oli korkkareihin yhdeistetty lököverkkarit ja lisäksi pelkät rintsikat. Mutta koska miksi ei?Off Bloom

Viimeinen gaalassa paikan päällä olleista palkituista artisteista oli Suomen oma Alma! Postasin viime vuonna Alman Eurosonic-keikan jälkeen facebookkiini, että Alma on ensi vuoden EBBA-voittaja ja oikeassa olinkin. Alma veti jo tammikuussa 2017 yhden Eurosonicin isoimmista keikkapaikoista täyteen yleisöä ja yleisö oli hyvinkin messissä. Lisäksi onhan Alman biisit soineet ympäri Eurooppaa radioissa.

Lisää Almasta vielä myöhemmin, sillä myös häneltä kävin katsomassa (jälleen) kokopitkän keikan.Alma
Yllä mainittujen artistien lisäksi gaalassa palkittiin ranskalainen The Blaze sekä portugalilainen Euroviisuvoittaja Salvador Sobral, jotka eivät kuitenkaan olleet paikalla gaalassa.

Itse ajattelin että yleisöäänestyksen voitto kamppailtaisiin Alman sekä Sigridin välillä, mutta omaksi yllätyksekseni yleisön EBBAn sai Kristian Kostov.

Gaalan jälkeen suuntasin Stadsschouwburgiin (yrittäkääpä lausua), sillä kaks illan kovinta keikkaa oli alkamassa siellä peräkkäin. Ensin ihana ihana ruotsalainen Miriam Bryant, joka muuten esiintyi viime vuonna Oulun Qstockissa! Jos missasit keikan, missasit paljon!

Jos vielä blogia lukiessa ei ole käynyt ilmi, pidän erittäin paljon persoonallisen soundin omaavista naisartisteista ja siitä, että artistin soundin tunnistaa. Miriam Bryant kuuluu juuri näihin naisartisteihin ja varsinkin livenä soundi toimii. Ehdottomasti suosittelen ottamaan kuunteluun Miriamin soitetuimman englanninkielisen biisin Black Car.

Miriam Bryant

Toinen illan keikoista oli jo EBBA-gaalassa nähty Sigrid. Tältä Sound of 2018-voittajalta oli ehdottomasti nähtävä myös kokopitkä keikka. Sigrid on buukattu tänä vuonna myös Flow-festareille, joten hänet on mahdollista nähdä myös Suomessa. Jos siis suuntaat Flowhun, tarkasta tämä!

Lavalla Sigrid vaikutti siltä kiltiltä ja sympaattiselta naapurin tytöltä jonka kaikki tietää. Sellainen, jonka hyväntuulisuus tarttuu muihinkin. Ja siihen kun lisää faktan, että settilistassa on hittiä hitin perään, vaikka artistin ensimmäinen sinkku julkaistiin vasta viime vuonna, voi sanoa paketin olevan valmis!

Jos haluat ottaa Sigridiltä kuunteluun vain yhden biisin, valitse joko ylempänä mainittu Don't Kill My Vibe tai neidon uusin sinkku Strangers

Sigrid
Sigridin jälkeen ensimmäinen festaripäivä oli omalta kohdalta ohi. Gaala + 2 keikkaa sai tällä kertaa riittää, kun kolme festaripäivää oli vielä edessä.

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti