lauantai 25. kesäkuuta 2016

QUEEN + ADAM LAMBERT 3.6.2016 @ Kaisaniemen puisto, Helsinki

Tällä kertaa keikkavuorossa on bändi joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista rockyhtyeistä joka vetäytyi hiljaiseloon vuonna 1991 yhtyeen solistin Freddie Mercuryn kuoltua AIDSiin. 2004-2009 yhtye aktivoitui uudelleen Paul Rodgersin kanssa ja vuodesta 2012 alkaen solistina kiertueella on toiminut Adam Lambert.

Freddie Mercuryn vaikutusta musiikin historiaan ei voi kiistää, niin poikkeuksellisesta muusikosta on kyse. Queenin Suomen keikan tultua julki, harmittelin silti useaan otteeseen ihmisten kommentteja keikasta etukäteen.

"Ei se oo mikään Queen ilman Mercuryä". "Ei Adam Lambert voi korvata Freddie Mercuryä". "No en mee katsomaan kun ei siellä oo Freddie".

News flash to all of you: Freddie Mercury on nyt hieman estynyt pääsemästä paikalle.

On totta, että Queen personoituu hyvin vahvasti Freddie Mercuryyn. On kuitenkin vääryys, jos unohdetaan alkuperäiskokoonpanoon kuuluneen myös käsittämättömän lahjakkaita muusikoita joista kitaristi Brian May ja rumpali Roger Taylor ovat nykyisessä keikkailevassa kokoonpanossa mukana.

En juurikaan ole Adam Lambertin tuotantoa kuunnellut, lähinnä radiohitit ovat tuttuja. On kuitenkin myönnettävä miehen olevan erittäin lahjakas laulaja vaikka ura onkin lähtenyt kiitoon "vain" American Idolista. Lisäksi esiintyminen Adamilta tuntuu tulevan kuin luonnostaan.

Voidaan spekuloida siitä, olisiko Queenin solistiksi löytynyt parempaa esiintyjää tai parempaa laulajaa kuin Lambert, mutta samassa paketissa laulajaa ja esiintyjää olisi saanut etsiä vielä pitkään.

Liput keikalle ostin isälleni joululahjaksi. Ensimmäinen muistikuva kun Queenista on jostain lapsuudesta kun autoradion volumea nostettiin Show Must Go On:in tullessa radiosta.

Keikan yleisöä katsellessa tein huomion, että Adam Lambertista solistina on myös hyötyä. Yleisön keski-ikä ilman tätä teinityttöjen suosikkia olisi todennäköisesti huomattavasti korkeampi. Ja se hyöty? Jos Adam Lambert saa opetettua nuorille näin tärkeän osan musiikkihistoriaa, näen siinä pelkkää hyvää!

Keikan alkumetrit osoittivat, että Adam osaa ottaa paikkansa lavalla. Ei mennyt kuitenkaan kuin muutaman biisin verran, kun Lambert kiitti vilpittömästi yleisöä välispiikissään siitä, että yleisö on sallinut hänen tulla esiintymään niin upeiden ja legendaaristen muusikoiden kanssa. Kitara- ja rumpusoolojen aikana Lambert vetäytyikin lavan reunalle ja antoi tilan bändin alkuperäisjäsenille.

Eikä Lambert kaikkia biisejä laulanutkaan. Mm. These Are the Days of Our Lives esitettiin vain bändin alkuperäisjäsenten voimin screenillä pyöriessä kuvia ja videoita bändin varhaisilta vuosilta Freddie Mercuryn kera. Queenin ehkä tunnetuimman teoksen, Bohemian Rhapsodyn, aloitti kyllä Adam Lambert, mutta toisen säkeistön alkaessa siirtyi syrjään osoittaen screenille jonne ilmestyi Freddie Mercury ja liven päälle kuultiin nauhalta Mercuryn laulua. Linkistä löytyy jonkun lähempänä lavaa keikkaa katsoneen upeaa videokuvaa biisistä: Bohemian Rhapsody.

Kun Queenin keikasta on kyse, ymmärtää varmaan sanomattakin, että keikka oli pelkkää hittikimaraa alusta loppuun. Ainoa suuri pettymys keikassa oli se, että se oma ehdoton Queen-suosikkini, Show Must Go On oli jätetty ulos lähes kahden tunnin settilistasta.

Niille jotka Adam Lambertin takia jättivät Queen-keikan väliin, mulla on vaan yks asia sanottavana: Tämän lähemmäs Queenia, ette tuu ikinä pääsemään joten menkää nyt, kun keikkaan on vielä mahdollisuus!Keikalla oli myös lämppäreitä (Temple Balls, Kasmir, Electric Pyramids ja Suzanne Vega). Pakko nostaa hattua ihan ok keikoista, mut pakko myöntää lämppäreiden unohtuneen välittömästi Queenin + Adam Lambertin asteltua lavalle.

-Tiina

4 kommenttia:

 1. Word! Mä nyt tykkään Glambertista muutenkin (en läheskään kaikista biiseistä tokikaan, mutta on niin loistava esiintyjä että oksat pois), mut mun mielestä tässä maailmankaikkeudessa hän on juuri oikea ihminen paikkaamaan Mercurya. Sen verran kun Mercurya nyt ylipäätään voi kukaan paikata. RIP.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän Mercurya tosiaan voi paikata, mut olis väärin olla kuulematta Queenin muita lahjakkaita jäseniä kun he vielä ovat keikkakunnossa.

   Poista
 2. Näköjään tuo linkittämäni video ei näy enää joten tässä toinen keikalla kuvattu Bohemian Rhapsody: https://youtu.be/gYt4VU5m2F4

  VastaaPoista
 3. Hieno keikka oli myös viime sunnuntaina 19.11. Adam on loistava valinta solistiksi :)

  VastaaPoista